Niets mooiers dan de eerste voorjaarsbloeiers omhoog zien komen in je tuin. Het teken dat de lente begint! Maar om dit te creëren, moeten de bollen voor de winter de grond in. In deze blog lees je handige tips, inspiratie en alles omtrent bloembollen.
Wanneer planten?
De voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen, alliums, crocussen etc. worden midden/eind september tot begin december geplant in de volle grond, borders of potten. Let op! Zet geen bloembollen in natte grond of tijdens de vorstperiode. De bollen zullen dan bevriezen en gaan rotten. Plant altijd voor de vorstperiode en bij droog weer.
Bloembollen in pot
Bloembollen doen het goed in de volle grond of in borders maar ook zeker in potten. Zet bijvoorbeeld verschillende bollen van verschillende hoogtes in een pot voor wat hoogte verschil en geniet in het voorjaar van een prachtige volle mand of pot vol kleur. Hou er rekening mee dat je een pot of mand kiest van minstens 3 keer zo hoog als de bollen en dat er gaten in de pot zitten voor waterafvoer. Anders zullen de bollen gaan verrotten en dat is natuurlijk zonde!
Bloeitijd
Wanneer je verschillende bloembollen gaat planten, kun je er voor zorgen dat er steeds iets bloeit op dezelfde plek. Kijk goed naar de bloeiperiode. Op de verpakking van de bloembollen staat dit vermeld. Plant de bollen die in februari-maart opkomen bij bollen die in april-mei opkomen. Zo heb je voor een langere periode prachtige bloemen staan.
Weinig ruimte?
Plant je bollen dan met lasagnebeplanting. Dit houdt in dat je bollen onder elkaar plaatst. Bijvoorbeeld: zet de tulpen onderin de pot of vaste grond, laag grond er overheen, daarna blauwe druifjes, weer een laag grond en dan crocussen en weer een laag grond erover heen. Zo heb je op dezelfde plek meerdere momenten met bloei! Dit kan dus zowel in een pot, mand als volle grond.
Bloembollen combineren met groen
Heb je al bestaande planten in je tuin of wil je juist nieuw groen in je tuin? Het is namelijk erg mooi om kleur te mixen met groen. Combineer bijvoorbeeld prachtige tulpen of alliums met siergrassen. Er zijn ook wintergroene siergrassen waardoor je in het voorjaar een prachtig geheel krijgt met kleur. Heb je bladverliezende planten? Dan is het planten van bloembollen ook ideaal want zo heb je op één en dezelfde plek meerdere keren iets in bloei staan. Bijvoorbeeld eerst de tulpen en daarna de hortensia. Het is natuurlijk ook mogelijk om groen met bloembollen te combineren in potten.
Stappenplan
- Plant de bloemen in groepen of verdeel ze over de plaats waar je ze wil planten
- Zorg voor luchtige grond door het licht door te harken
- Plant de bollen op de gewenste plaats
- Plant de bol met de puntjes naar boven
- Bedek de gaten weer met grond
- Geef na het planten water
Tip: plant de bollen 3 keer zo diep als de hoogte van de bol. Heb je een bol van 5 cm hoog dan maak je het gat 15 cm diep. Dit geldt ook voor de afstand tussen de bollen.
Welke grond?
Bloembollen doen het prima in elke grond. Zolang deze maar goed water doorlaat. Bemesten is het eerste jaar niet nodig. Wanneer de bollen ouder zijn, kun je wat bemesting of compost toevoegen.
Water geven
Geef je bollen na het planten gelijk water. Zo stimuleer je ze om wortels aan te maken en hoe eerder deze vormen hoe beter. Zo kan de bol straks beter tegen de winter. Daarna is water geven eigenlijk niet nodig. Bloembollen in pot hebben na het planten nog wel wat langer water nodig. Dit omdat de grond in de pot sneller uitdroogd en je wil juist dat de bol wortels aanmaakt. Houd de grond daarom licht vochtig.
Wat te doen met uitgebloeide bloembollen?
Laat het groene loof zolang staan wanneer het helemaal afstorven is. Haal geen groen blad weg want hier haalt de bol nog voeding en energie uit. De uitgebloeide bloemen mag je daarintegen wel wegknippen. Wanneer het loof helemaal is afgestorven kun je sommige soorten gaan rooien. Alliums, crocussen, blauwe druifjes en narcissen kun je laten zitten. Tulpen kun je rooien en op een droge en donkere plek weglegen om ze in september weer in de grond te planten.
Tip: bollen die je na de bloei gaat rooien kun je in een speciale bak in de grond plaatsen. Zo kun je in één keer de bollen uit de grond halen zonder dat je ze allemaal moet gaan zoeken.
Kijk in onze webshop voor alle beschikbare bloembollen. Heb je vragen? Stuur gerust een mail naar info@planten-wereld.nl
Reactie plaatsen
Reacties