Help! Ik heb mijn plant teveel water gegeven

Gepubliceerd op 17 december 2020 om 15:38

Ben je ook zo'n fanatiekeling in het verzorgen van je planten? Of heb je geen groene vingers en geef je voor de zekerheid maar wat extra water? Ojee, nu heeft je plant teveel water gekregen! Wat nu?  

Iets minder liefde

Je wil het liefste alle planten gelukkig hebben. Mooie groene bladeren of misschien zelfs planten die gaan bloeien. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Soms zie je een rare vlek of bruine randjes op het blad, gele of verkreukelde bladeren. Het is zo fijn om je planten te vertroetelen, maar veel planten zijn eigenlijk blij als je wat minder liefde geeft. Dit klinkt gek, maar je planten kunnen zichzelf best lang redden. Langdurig teveel water is vaak het einde van je planten. Daarom is het belangrijk om op tijd in te grijpen om zo je plant nog te kunnen redden.


'' Even met de gieter langs mijn groene rakkers, het fijnste wat er is! Maar helaas zijn er bij mij ook wel eens planten die teveel water krijgen omdat ik ze iets teveel liefde geef. Het belangrijkste is om er op tijd bij te zijn. Dan gaan ze in quarantaine en probeer ik ze er nog bovenop te krijgen.''


Hoe herken je dit?

Eerst lijkt er nog niets aan de hand. Je plant staat er nog vrolijk bij. Maar bij de wortels is er meer aan de hand. Na een tijdje begint je plantje er steeds zieliger uit te zien. Dit herken je aan:

  • Geel verkleurd blad
  • Bruin verkleurd blad
  • Bruine en of gele vlekken op het blad
  • De stelen van de plant worden zacht
  • Hangende bladeren
  • Plant laat bladeren vallen
  • Verkreukelde bladeren


In de meeste gevallen ontstaat er wortelrot door langdurig te nat staan van planten. Dit herken je aan de bovenstaande symptomen. Dit kun je zelf checken door je vinger in de potgrond te steken. Is het erg nat? Dan is de kans groot dat je plant leid aan wortelrot. Maar... er is een kans om hem alsnog te redden!

Stappenplan - red je plant!

Oké je plant heeft echt even EHBO nodig dus hup aan de slag om jouw groene vriend te redden!

STAP 1: Check als eerste de wortels op beschadiging of wortelrot. Dit hoe je door de plant uit zijn pot te halen en voorzichtig de aarde van de kluit af te halen. Bekijk zorgvuldig de wortels. Zijn ze nog gezond? Dan kun je de plant weer terug zetten in zijn pot.

Gezonde wortels zijn stevig en wit of bruin van kleur. Zijn de wortels zacht en snotterig? Dan heeft de plant wortelrot.

STAP 2: Zijn er een aantal wortels beschadigd, snij deze weg totdat er alleen nog maar gezonde wortels aan de plant zitten. Gebruik hiervoor een schoon mes. Zijn er meer dan een paar wortels beschadigd, zorg dan ook dat je een deel van de plant boven de grond weg haalt. De wortels moeten in balans zijn met de bladeren boven de grond, anders hebben de wortels het te zwaar. 

STAP 3: Het is belangrijk om de plant verse potgrond te geven. De potgrond die uit de pot komt gooi je weg, hierin kunnen bacteriën en schimmels zitten die je plant weer opnieuw kunnen infecteren. In nieuwe potgrond zit voeding die je plant weer opnieuw stimuleert om te groeien. 

Het kan enige tijd duren voordat de plant weer nieuwe bladeren laat zien. Hij zal eerst volledig moeten herstellen voordat hij zijn energie kan richten op het maken van nieuwe groeipunten.  

Bloempotten

Ben je bang dat je weer snel teveel water gaat geven? Maak dan gebruik van een aantal handige bloempotten. Wanneer de onderkant van de bloempot volledig dicht is kan het overtollige water de pot niet verlaten en blijven de wortels in het water staan.

Terracotta bloempotten- Deze klei potten beschikken over een afvoer gat in de bodem hierdoor blijft het water niet in de pot staan. Bovendien voeren ze ook vocht af via de zijkanten van de pot. De kans is dus kleiner dat je ze verdrinkt en de potten zijn ook nog super hip!

Kweekpot- Maak bij een dichte sierpot gebruik van een plastic (kweek)binnen pot waardoor wederom het vocht niet bij de wortels blijft staan.

Hydrokorrels- Dit is een goed product om te gebruiken bij overtollig water wat in de pot blijft staan. Doe een flinke laag hydrokorrels onderin de pot, vul aan met potgrond en zet hierin de plant.


''Ik gebruik graag terracotta potten en kweekpotten.
Hierdoor is de kans veel kleiner dat ik ze teveel water geef. Ik probeer mijn planten eerder iets te droog te houden dan te nat. Alhoewel dat soms best lastig is voor zo'n fanatieke plantenmamma.''


Veel succes met het redden en verzorgen van jouw groene rakkers! Heb je vragen? Stuur gerust een berichtje naar info@planten-wereld.nl en wij proberen je zo snel mogelijk te helpen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.