Dit is iets wat je niet ziet maar wat wel belangrijk is om je planten tevreden te houden. Wat het precies inhoudt en wat je kunt doen om de luchtvochtigheid te verhogen, dat lees je in deze blog. Veel leesplezier.

Tropische planten
Veel kamerplanten komen van oorsprong uit tropische gebieden zoals de regenwouden van Afrika. Nu kun je wel nagaan dat hier de luchtvochtigheid flink hoog ligt en de planten helemaal happy zijn. Dat groen in onze urban jungle houdt dus ook nog steeds van vocht maar een tropisch regenwoud nabootsen is wat lastig in huis. Lees snel het artikel verder met een aantal tips om toch je planten happy te houden.

Wat is luchtvochtigheid?
Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit. Om deze vochtigheid te meten kun je een hygrometer aanschaffen. Deze drukt de luchtvochtigheid in percentage uit. De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40% en 60%. Maar dit verschilt per periode. In de wintermaanden staat de kachel lekker aan en daalt de luchtigvochtigheid in huis enorm. Het kan zelfs dalen naar 20%, terwijl het in de jungle tussen de 60% en 90% ligt. Dit is nogal een verschil!
Lage luchtvochtigheid herkennen
Bruine randjes en droge puntjes aan de bladeren, slap hangende of opkrullende bladeren. Het komt je vast bekend voor, terwijl je zo je best doet met water geven. Je plant heeft last van een te lage luchtvochtigheid en als dit doorzet raakt de plant steeds meer bladeren kwijt en de jonge bladeren komen niet op of ontwikkelen slecht. Nu is het één troost, aan luchtvochtigheid kun je iets doen!
Waarom is de luchtvochtigheid belangrijk?
Veel planten verdampen vocht via de bladeren als er weinig vocht in de lucht hangt. De wortels van de plant kunnen het vocht niet snel genoeg aanvoeren en hierdoor droogt het blad en de plant uit. Dus luchtvochtigheid is absoluut belangrijk om je planten goed te houden.
Verhogen maar...
Oké nu we dit weten moeten we aan de slag om de luchtvochtigheid te verhogen. Er zijn een aantal manieren om dit omhoog te halen.
Plantenspuit: Een hele simpele manier. Je vult een plantenspuit met water en spuit dit over de bladeren van je planten. Via het blad nemen zij het vocht weer op. Het voordeel van deze manier is dat je tegelijkertijd ook even je planten kan checken op bijvoorbeeld ongedierte of juist genieten van opkomende bladeren. Spray de planten niet in de volle zon! Hierdoor kan het blad verbranden. Planten met fijne haartjes kun je het beste overslaan. Hierop blijft het vocht hangen en dat kan weer schimmel veroorzaken.
Tip: Kraanwater kan kalkaanslag op je planten geven, vind je dit niet mooi? Gebruik dan regenwater, dit is vrij van kalk.

Regenbui: Je kan je planten ook blij maken door ze tijdelijk even buiten te zetten tijdens een lichte regenbui. Pas op dat je dit niet doet met te warm of te koud weer en natuurlijk niet tijdens een stortbui.
Bakjes met water: Zet op je verwarming bakjes met water. Als de verwarming aan gaat verdampt het water in de ruimte. Dit is fijn voor je planten maar ook voor jezelf! Maak de bakjes af en toe even schoon i.v.m. ontwikkeling van bacteriën.
Zet planten bij elkaar: Hierdoor blijft langer het vocht tussen de bladeren hangen. Wat de ene verdampt, blijft onder de andere hangen en zo houden ze elkaar in conditie.
Luchtbevochtiger: Dit is een apparaat dat waterdamp verspreid in de lucht doormiddel van hele fijne waterdruppels. Deze zet je in de buurt van je planten zodat ze de fijne druppels opvangen en opnemen via het blad. Er zijn verschillende soorten te koop. Kijk even naar de oppervlakte die je wil bevochtigen en het aantal planten. Bij www.geurwolkje.nl zijn o.a. verschillende fijne bevochtigers te koop. Op deze manier heb je bijna geen omkijken meer naar je planten en hun luchtvochtigheid.

Dit gebruiken wij
Hier maken wij gebruik van verschillende dingen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Ik mag graag tijdens het voorjaar en zomermaanden de planten even buiten zetten om ze door een regenbui af te laten spoelen, terwijl ik het huis poets. Een aantal dagen per week (het hele jaar door) staat de luchtbevochtiger aan. Deze staat vooral bij de tropische planten. In de winter staan hier bakjes met water op de verwarming omdat ik als koukleum graag de kachel aan heb. Op deze manier merk ik zeker dat mijn planten het beter doen! Dus zeker de moeite waard om bij jouw planten uit te voeren.
Luchtvochtigheid is niet alleen fijn voor je planten
maar ook voor jezelf. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is merk je dit vaak aan droge ogen, verstopte neus of hoofdpijn.
Reactie plaatsen
Reacties