Help, mijn stekje verliest zijn blad. Wat nu?

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 13:56

Je hebt bij Planten wereld een tof stekjes pakket samengesteld en je bent volop aan het genieten van je nieuwe pareltjes. Maar dan, je stekje verliest zijn blad. Wat nu? Wij gaan je helpen. Lees gauw deze blog verder om je stekje nog te kunnen redden.

Help mijn stekje verliest zijn blad

Een heel proces

Het stekken van planten is een heel proces. Het begint bij het afknippen van het stekje. De aanvoer van voedingstoffen stopt zodra het stekje van de moederplant is afgeknipt. Je stekje moet nu op eigen benen staan en zelf wortels ontwikkelen. Dit hele proces kost het stekje veel energie. Dit gaat dus niet altijd zonder slag of stoot.

Help mijn stek verliest zijn blad

Waarom verliest het stekje zijn blad?

Je stekje begint hard te werken om nieuwe wortels te ontwikkelen zodat hij straks zelfstandig verder kan groeien. Dit proces gaat niet altijd even snel. Het ene stekje maakt sneller wortels aan dan het andere. Het betekend niet als jij niets ziet gebeuren bij het stekje, dat er daadwerkelijk ook niets gebeurd. Niets is minder waar. Soms heeft een stekje lang tijd nodig om wortels te ontwikkelen en is dit niet altijd zichtbaar. Dit hele proces kost natuurlijk mega veel kracht en energie. Het blad aan je stekje sterft in sommige gevallen af zodat de energie volledig naar het aanmaken van wortels en een nieuw blad-groeipunt kan gaan.


'Wees dus niet bang als het blaf afsterft in de meeste gevallen zal je stekje vanzelf weer een nieuw blad-groeipunt aanmaken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Niet alle stekjes slaan altijd goed aan.'


Monstera albo stek op water

Geen blad en geen wortels. Wat nu?

Je stekje heeft en zijn blad verloren en heeft amper tot geen wortels! Kan je nu het stekje definitief weg gooien? Nee! Alleen een overgebleven steeltje noemen we ook wel een 'wetstick'. Het zal je misschien verbazen. Maar ook dit kan het overleven! Een wetstick die toch wortels aanmaakt zal een uitweg zoeken om naar buiten te komen om zo een nieuw blad-groeipunt te ontwikkelen. Zolang je wetstick niet verrot, is er hoop!


'Het hele proces van wetstick tot aan stekje met wortels en blad is een kwestie van heel veel geduld! Het kan soms wel maanden tot een jaar duren voordat er daadwerkelijk iets gebeurd!'


Een wetstick groeit het makkelijkste in de aarde. In water is ook een mogelijkheid mits de wetstick niet helemaal in het water hangt. Het fijnste om te gebruiken is een potgrond mix in combinatie met sphagnum mos. 

Hoe hou ik mijn stekje nu tevreden?

Alle planten hebben weer andere verzorging nodig en zo dus ook je stekjes. Het ene stekje worteld makkelijker in water, terwijl het andere blijer word van potgrond of sphagnum mos. Welke stekje waar precies blij van word is van te voren lastig zeggen. Soms is het een kwestie van uitproberen. Om stekjes en/of wetsticks goed te houden is het belangrijk om een bodem te creëren die luchtig is zodat de kans op rotting kleiner word.


'Zelf gebruik ik graag een mix van kamerplanten potgrond, kokosvezel, perliet en sphagnum mos. Ik merk dat mijn planten hier makkelijk in wortelen en dat ze gezond verder groeien.'


De juiste bodem voor je planten en stekjes

Zet je stekjes nooit in de volle zon. Hier houden ze echt niet van en dit zorgt er voor dat je stekjes snel verbranden. Staan je stekjes op water, dan zorgt de zon ook dat de wortels verbranden in het water, doordat de wortels in het warme water blijven staan. Dus zet je stekjes liever op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Vragen?

We helpen je natuurlijk graag verder met al je vragen. Stel ze gerust via de chat op de website, stuur ons een bericht via WhatsApp of mail naar info@planten-wereld.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.